Evenementen OC 1882

OC1882-150Oeteldonkers kunnen nooit genoeg krijgen van het Oeteldonkse carnaval. Als er ook maar iets georganiseerd wordt dat met Oeteldonk heeft te maken, komen zij er massaal op af om zich onder te dompelen in Oeteldonkse sferen. Het aantal evenementen tijdens en zeker ook in de aanloop naar carnaval is allang niet meer op elf vingers te tellen!

Evenementen komen en gaan, sommigen bestaan al vele jaren en sommigen verschijnen opeens om later weer stilletjes te verdwijnen of in een gewijzigde vorm terug te keren. Het fenomeen evenement is in Oeteldonk in meerdere opzichten dynamisch, het is dan ook onbegonnen werk om alle evenementen hier op te sommen. Op deze plek worden dan ook slechts zes grote officiële (= onder de organisatie van de Oeteldonksche Club van 1882) evenementen uitgelicht. Dit betekent geenszins dat andere (officiële en niet officiële, grote en kleine) evenementen niet de moeite waard zijn. Integendeel! Iedereen geniet op zijn of haar eigen manier van al het moois (en dat is nogal wat!) dat Oeteldonk te bieden heeft.

Voor een overzicht van alle bij ons bekende evenementen die georganiseerd worden, verwijzen wij je graag door naar de agenda van de Oeteldonksche Club van 1882.

D’n Elfde van d’n Elfde

Een voor Oeteldonk relatief jong evenement is d’n Elfde van d’n Elfde. Waar voorheen (vóór 2010) het Kwèkfestijn het toneel vormde voor de opening van het Oeteldonkse carnavalsseizoen, verschijnt de Prins en Zijn Gevollug nu sinds 2010 op 11-11 om het seizoen officieel te openen.

Waar 11-11 in de meeste dorpen en steden in het carnavalvierende deel van Nederland wordt aangegrepen om het carnavalsseizoen te openen, werd dit in Oeteldonk niet of slechts op zeer kleine schaal gedaan. Hooguit bij toeval wanneer het Kwèkfestijn op 11 november werd gehouden, vormde 11-11 de opening.

Sinds 2010 echter wordt het seizoen niet meer geopend in de vertrouwde Pleinzaal in het Theater aan de Parade met het Kwèkfestijn als decor, maar wordt dit als op zichzelf staand evenement gevierd. Voor het eerst op kleine schaal en nog wat onwennig in 2010, om in 2011 (11-11-11) groots gevierd te worden! Al in het tweede jaar dat het gevierd wordt was Oeteldonk uitgebreid in het (landelijke) nieuws en werd de reputatie van Oeteldonk, ook op 11-11, als één van de meest bekende carnavalssteden nog maar eens bevestigd. Het is dan ook nu al niet meer weg te denken op de kalender en heet tegenwoordig ook officieel D’n Elfde van d’n Elfde waar in de binnenstad van Oeteldonk geen ontkomen aan is.

Kwèkfestijn

Het Kwèkfestijn is het jaarlijkse Oeteldonkse liedjesfestival waar vele clubkes hun nieuwe, echte Oeteldonkse composities ten gehore brengen. Het Kwèkfestijn wordt ieder jaar rond 11-11 (op zaterdag) gehouden in het Hoftejater der Amadeiro’s.

Op deze pagina vind je de geschiedenis (samenvatting van de veel uitgebreidere geschiedenis zoals beschreven door Karel de Rooij in zijn boek ‘Kwèkfestijn, 50 jaar emotie’). Ook een overzicht van de winnaars van het Kwèkfestijn ontbreekt niet. In de weken voorafgaand aan het Kwèkfestijn zal er onder Nieuws meer informatie geplaatst worden (informatie over / uitslag van loting, inschrijfformulieren, voorverkoop, etc).

Geschiedenis
Klik hier voor een samenvatting van de geschiedenis van het Kwèkfestijn.

Nacht veur Carnaval

Ook de clubkes roeren zich uiteraard, niet alleen tijdens carnaval maar ook in de lange aanloop welke tot en met de zaterdag voor carnaval duurt. Op de zaterdag voor carnaval zetten clubkes zich nog een laatste keer schrap voor de eindsprint van het voorseizoen bij de Nacht veur carnaval, om zich daarna vol overgave te storten op de drie dagen tijdens carnaval! De Nacht veur carnaval wordt al sinds 2005 georganiseerd en kan gezien worden als ‘opwèrremer’ waarmee ook het Amadeirohuis officieel wordt geopend. Een avond ‘veur, deur en met clubkes’, (uiteraard) vrij toegankelijk voor alle verenigingen zoals Oeteldonk betaamt!

D’n Intocht

Het eerste (grote) evenement op de carnavalszondag begint al vroeg met de Intocht, een evenement dat al sinds het ontstaan van Oeteldonk een plek heeft op de agenda. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt Prins Amadeiro op Oeteldonkse wijze feestelijk begroet en welkom geheten in Zijn Oeteldonk. Dit begint altijd officieel om 11:11 uur, het exacte tijdstip waarop de Hoftrein met Prins Amadeiro, Zijn Adjudant en ’t Gevollug Oeteldonk Centraol binnenrijdt. Hij stopt op perron 1 en stapt exact voor de Stapsteen, uit waar Prins Amadeiro de eerste stap op Oeteldonks grondgebied zet.

Nadat het dan al massaal op de been zijnde publiek op het Stationsplein al een beetje is opgewarmd door de aanwezige clubkes, wordt Prins Amadeiro door de Burgervaojer van Oeteldonk, Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, ontvangen op Oeteldonk Centraol en begeleid naar het Stationsplein, waar het Oeteldonkse volk het hele gezelschap maar in het bijzonder Prins Amadeiro met gejuich zal ontvangen. Dit gaat ook gepaard met vele protocollaire plichtplegingen, waarbij uiteraard ook het Oeteldonks volkslied luidkeels wordt meegezongen (met Peer vaan den Muggenheuvel op de microfoon).

Intocht Koets Postelstraat smHierna zal Prins Amadeiro en ’t Gevollug in een bonte stoet naar het stadhuis worden begeleid: de feitelijke Intocht. Uiteraard gaat de Hôôgheid voorop in deze stoet, vergezeld van Zijn Adjudant en de Veldwachter Driek Pakaon, en wordt toegejuicht door vele duizenden Oeteldonkers, die net als de Hôôgheid dolblij zijn dat het Feest der Feesten kan beginnen!

Hoewel het soms aan een optocht doet denken, heeft de Intocht een heel eigen karakter, zoals ook de Grote Optocht op maandag dat heeft. Wat de Intocht onder andere onderscheidend maakt is dat deelname vrij is, met meer ruimte voor individuele initiatieven en een minder gesloten karakter dan de Grote Optocht. Grote praalwagens zal men niet zien, dat zijn immers de eyecatchers op maandag. Bovendien is gemotoriseerd verkeer in de Intocht niet toegestaan. Wel is er volop ruimte voor ludieke en creatieve uitingen van actuele onderwerpen. Het is dan ook zeker geen stille tocht, ondanks het vroege tijdstip laat Oeteldonk zich massaal zien én horen!

De Intocht gaat meteen over in een ander ‘evenement’: bij aankomst op het stadhuis vindt de officiële ambtsketenoverdracht plaats van de Burgemeester van ’s-Hertogenbosch aan de Burgervaojer van Oeteldonk, Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd.

De Intocht is weliswaar geëindigd bij de ambtsketenoverdracht, toch is carnaval in Oeteldonk nog niet helemaal officieel begonnen. Voor vele Oeteldonkers is het pas echt begonnen als Z.K.H. Prins Amadeiro, hoog boven de Markt torent, Boer Knillis ontdoet van zijn rood-wit-gele huls en hiermee officieel onthult voor de Oeteldonkers: het kan dan écht beginnen!

Grote Optocht

Carnavalsmaandag is volgens vele Oeteldonkers hét hoogtepunt van carnaval. Dan wordt namelijk de Grote Optocht gehouden die door duizenden Oeteldonkers en velen van buiten Oeteldonk wordt bekeken. Zowel langs de route als thuis via live televisie trekt de optocht veel bekijks. Al sinds het prille begin (maandag 6 februari 1882) trekt er een optocht door de straten van ons dorp. Dit pronkstuk dat door de Oeteldonkse straten trekt is het werk van vele, vele Oeteldonkse vrijwilligers, die hun creativiteit tot uiting hebben laten komen in de meest prachtige en leuke loopgroepen, individuele creaties en praalwagens. In de periode voorafgaand aan Carnaval vind je hier actuele informatie, zoals het reglement, inschrijfformulieren en de route.

Geschiedenis
Lees meer over de geschiedenis van De Grote Optocht. Klik hier voor een samenvatting van de veel uitgebreidere geschiedenis zoals beschreven door Rob van de Laar in zijn boek ‘Unnen hillen tèd niks, veul volk, de pliesie en dan… De Oeteldonkse Grote Optochten, 1882-2004’.

Keinderoptocht

Naast de Grote Optocht, die overigens voor groot én klein het aanzien meer dan waard is, is er sinds 1957 ook een Keinderoptocht waarbij de jeugd in Oeteldonk zelf mag laten zien hoe carnaval in Oeteldonk leeft en dat het wel goed zit met de toekomst van Oeteldonk!

De Keinderoptocht is een evenement dat een prominente plek heeft op het programma van de laatste carnavalsdag op dinsdag. Net als de Grote Optocht op maandag trekt ook de Keinderoptocht veel bekijks, onder jong én oud. Als het kleine broertje van de Grote Optocht vertoont de opzet van de Keinderoptocht duidelijke gelijkenis. Deelname is mogelijk als individu, duo of (grote) groep. De Oeteldonkse jeugd is ook erg begaafd in het maken van praalwagens en andere creatieve uitspattingen en zeker ook in het maken van muziek!

Bij Jeugdzaken vind je voorafgaand aan carnaval meer informatie over de Keinderoptocht en over de aanmelding, route en spelregels.

Bron: Oeteldonksche Club van 1882