’t Lètste Nieuws

Carnaval staat weer voor de deur

Langzaam tellen we af naar het feest der feesten genaamd Oeteldonk. Maar jaarlijks zien we ook op tegen de massa’s carnavalstoeristen die dit geweldige feest met zich mee brengt. Vandaar dat de Oeteldonksche Club van 1882 een korte snelgids heeft samengesteld voor onze ‘buitenlandse’ toeristen.

Waarom vieren we feest in Oeteldonk?

Dat doen we omdat onze vorst, Prins Amadeiro XXVI, een driedaags bezoek brengt aan Oeteldonk, zijn ‘Pronkjuweel’. Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, de burgervaojer van Oeteldonk, treedt tijdens de feestelijkheden op als gastheer. Zo zijn er meer belangrijke hoofdpersonen en symbolen in Oeteldonk, zoals onze rood-wit-gele vlag en het standbeeld van Boer Knillis. Je kunt daar op deze site meer over lezen. Maar zeker zo belangrijk zijn de Oeteldonkers zelf, de boeren en durskes, en alle vrijwilligers die het feest uniek maken. En niet te vergeten de Oeteldonksche Club van 1882 die een groot deel van de organisatie voor haar rekening neemt en de tradities bewaakt.

Trots

In Oeteldonk hoor je over het algemeen veel eigen muziek: muziek geschreven voor en door Oeteldonkers. Het jaarlijkse Kwèkfestijn vormt hiervoor een goede voedingsbodem. De Oeteldonkse clubkes zijn het hele jaar creatief bezig om nieuwe carnavalsmuziek te schrijven, wagens te bouwen en evenementen te organiseren.

Oeteldonkers zijn trots op ons ‘durp’, ons carnaval en de daarbij behorende tradities en evenementen. De tradities houden we al ruim 133 jaar in stand. De Oeteldonkse carnavalstraditie is niet afgeleid van tradities zoals het Rijnlandse carnaval. Je zult in ons dorp dan ook geen dansmariekes en fazantenveren tegenkomen of het woord alaaf horen. Als je dat woord wel hoort, dan heb je niet met een echte Oeteldonker te maken.
Kleding

In Oeteldonk is het traditie om in een boerenkiel (versierd met kikkers en rood-wit-gele accenten) verkleed te gaan. Een echte Oeteldonker zie je dus niet in een bananenpak of als cowboy verkleed gaan.

Op zoek naar kleding of emblemen? Kijk dan hier voor de officiële verkooppunten.

Iedereen is welkom

We laten anderen graag van ons mooie feest meegenieten, maar we hopen wel (en we gaan er vanuit) dat iedereen onze tradities èn elkaar respecteert. Zo blijft ons feest uniek en kunnen veel mensen er nog vele jaren van genieten.

Kijk dus eens rond op deze site, bekijk de uitleg van het Oeteldonkse spel bij het TV-programma Landinwaarts, lees de Oeteldonkse 11 Geboden, lees wie de Hoofdrolspelers zijn in deze “infographic“, breng een bezoek aan het Oeteldonks Gemintemuzejum en krijg mee wat wat Oeteldonk zo uniek maakt. Praat eens met een Oeteldonker over het lèkkere gevuul dat zij (minstens) drie dagen per jaar hebben. Dompel je onder in ons Pronkjuweel. Maar bovenal: geniet van dit geweldige feest!

Bron: Oeteldonksche Club van 1882

In 2016 plaatste Vrij Nederland een leuk artikel genaamd “Moderne ongemakken: de carnavalstoerist”. Dit artikel (lees het hier) is tot op heden ten dagen nog steeds actueel.

Déél 't lètste nieuws via...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin