Uitleg 54e HKR 2007

Thema 54e Hots Knots Rit (2007) “Unne maagiese Hots-Knots”

Aardappel-Knots-Equipe-09022011-150x1501 Nao sterrekijker urste weg knots
Niet teveel naar de hemel kijken en het viel meteen op dat in deze opdracht de letter ’n’ ontbrak. De officiële schrijfwijze is sterrenkijker.

4 Nao grote beer knots
Deze opdracht is vervallen vanwege een onverwacht afgezet weggedeelte, waardoor de route op de zaterdag nog aangepast moest worden.

9 Nao hemellichamen knots
Op de tekening waren hemellichamen te vinden. Niet de dames op het reclamebord, maar de planeten en sterren in de donkere lucht. De tekening was dus correct. Maar de opmerkzame rijder had al eerder in de gevel van een huis een tegeltje gezien waarop ook een zon, maan en sterren te zien waren.

12 Nao toverspiegel urste weg knots
Een van de bekendste toverspiegels was te zien op de tweede tekening: de spiegel uit het sprookje Sneeuwwitje. Maar we zijn omringd door veel meer toverspiegels dan we weten. Elke gebogen spiegel die en vertekend beeld weergeeft, is een toverspiegel. Dus ook de eerste tekening bevatte een toverspiegel.

16 Nao naam werelddeel urste weg hots
Rijdend op de Afrikalaan kom je die straatnaam vanzelf tegen. Daarmee heb je nog niet de naam van een werelddeel (b.v. Afrika) gevonden, doch slechts van een straatnaam. Gewoon doorrijden dus en de opdracht van de uitzetters uitvoeren. Hetgeen betekende dat punt 16 kon worden overgeslagen.

Werkplaots Van den Udenhout
Het meten van de bandenspanning bij werkplaats Van den Udenhout was alleen een geintje tussendoor. Ook een spanning van 1.0 of 5.0 bar heeft niet geleid tot strafpunten of een bonus.

29 Nao toverspreuk hots
Op de twee tekeningen kwamen verschillende spreuken voor. Natuurlijk is Hokus Pokus Pilatus Pas een erg bekende toverspreuk. Maar elke spreuk waaraan magische kracht kan worden ontleend is volgens het woordenboek een toverspreuk. En laten we bij de Hots Knots nu geloven dat Arakadara en Hokus Fokus Pas ook best magische krachten kunnen bezitten.

34 Nao toverlamp hots
Het voorwerp op de eerste tekening was geen toverlamp, hooguit een wonderlamp. En op de tweede tekening was ook nergens een verlichting te vinden. Was rechtdoor rijden dus de juiste keuze? Nou nee, dat ook weer niet. Want er bestaat wel een bepaald soort inktvisje met de naam toverlamp. En laat die nou op de tweede tekening hebben gestaan.

40 Nao tovernaar (linksstaand) urste weg hots
Is de vergeetachtige persoon op de tekening nu wel of niet een tovenaar? Hijzelf wist het in elk geval niet meer. Iedereen die hierover een discussie in de auto heeft gevoerd, heeft over het hoofd gezien dat in de routebeschrijving niet het woord ‘tovenaar’ maar ‘tovernaar’ stond. En dat bestaat niet.

48 Nao toverstokje en goochelhoed knots
De hoge hoed was zwaar favoriet in de tekeningen van dit jaar. Zeven keer kwam hij voor. Het is dan ook een voorwerp dat goochelaars vaak gebruiken. Maar daarmee blijft het een hoge hoed en geen goochelhoed. Dit woord kennen we niet in onze Nederlandse taal. Beide tekeningen waren dus fout.

51 Nao goochelaar knots
Een goochelhoed mag dan niet bestaan, de goochelaar zelf bestaat in elk geval wel. Hij kan zelfs vliegen. De goochelaar oftewel berghaan is namelijk ook een soort roofvogel. En die zat op de eerste tekening achter de heks. De tweede tekening met de zwevende lamp deed er niet meer toe.

54 Nao konijn uit hoge hoed hots
Alweer die hoge hoed. Nu in combinatie met zijn meest favoriete bewoner, het witte konijn. Op de eerste tekening zat onze pluizige vriend er duidelijk nog in. En bij de derde tekening was het konijn ook zonder twijfel uit de hoge hoed. Het is dan niet van belang of het beestje er ook ooit in heeft gezeten. Maar hoe zat het met de tweede tekening? Hier was het konijn pas half uit de hoed. En half is niet helemaal, dus dat was ook niet goed. Maar uit betekent ook de beweging maken waarbij je ergens uit gaat. Helaas was dat ook niet de situatie op de tweede tekening, gezien de opmerking van de man. De derde tekening was dus de enige juiste.

61 Nao witte magie en zwartekunst knots
Dit keer was het geen schrijffout in de routebeschrijving, want zwartekunst moet aan elkaar worden geschreven. De vraag was nog of er bij de tekeningen een juiste zat. Beide dames op de tekeningen hadden de schone naam ‘Witte Magie’. Dat deel van de opdracht mocht dus geen probleem zijn. Ook de zwartekunst was op beide tekeningen te vinden. Het is namelijk zowel de kunst van tovenarij als een soort etstechniek, genaamd mezzotint.

63 Nao waarzegger hots
De tweede tekening met de persoon die telkens het woord ‘waar’ zegt, is natuurlijk nog geen waarzegger. Daarvoor moet datgene wat gezegd wordt, ook daadwerkelijk in de toekomst optreden. Maar niet alleen een persoon die in de toekomst kan zien, heet een waarzegger. Het is ook een boek waarin voorspellingen worden gedaan. Het meest bekende waarzeggende boek is dat van de 16e eeuwse ziener Nostradamus dat op de eerste tekening te zien was.

70 Nao toverkaart knots
Volgens het woordenboek is een toverkaart een kaart waarmee getoverd kan worden. En als u de illusionisten en goochelaars van tegenwoordig aan het werk ziet, dan weet u dat ze echt alles gebruiken wat ze tegen komen. Dus niet alleen een speelkaart, maar ook een ansichtkaart van Knillis kan een toverkaart zijn.

76 Wat is de som van ut middelste vakje van ut populaire spelluke.
Heeft u ook zo zitten puzzelen om te weten te komen welk cijfer er in het middelste vakje moest komen? We kunnen u nu vertellen dat het vergeefse moeite is geweest. Om verschilende redenen was dit een niet uit te voeren opdracht. Allereerst is het alleen mogelijk om de som van getallen te berekenen en niet van vakjes. Daarnaast is het de vraag of de som van één getal ook en som is. Maar het meest steekhoudende argument is dat het oriënteringspunt een velletje papier is dat u in uw hand houdt, oftewel een los oriënteringspunt.

78 Nao helderziende zwartkijker knots
Iemand die het helder ziet is misschien een helder ziende persoon, maar nog geen helderziende. De eerste tekening was daarom niet de juiste. Degenen die inzagen, vonden een tweede tekening met daarop iemand die in zijn glazen bol de toekomst wel erg donker en pessimistisch zag. Dit mag met recht een helderziende zwartkijker genoemd worden.