Uitleg 58e HKR 2011

Thema 58e Hots Knots Rit (2011) “De Hots Knots op de versiertoer”

58e Hots Knots Rit “Hots Knots op de versiertoer” 2011 Uitslag: 10e Niekennonneklasse Bestuurder: Dewi Navigator: Eric Bijrijder(s): Marc & Rik
58e Hots Knots Rit “Hots Knots op de versiertoer” 2011 Uitslag: 10e Niekennonneklasse Bestuurder: Dewi Navigator: Eric Bijrijder(s): Marc & Rik

2. Nao ballon hots
De man op de eerste tekening was zo te zien in een opperbeste stemming en zong er lustig op los. Onze tekenaar heeft een aardig deel van de tekening vrij moeten houden om de tekstballon te kunnen tekenen. Nu is een tekstballon ook een ballon, dus deze tekening was meteen de juiste. De tweede en derde tekening lieten ook een goede ballon zien. Toch leverden deze tekeningen strafpunten op, want de opdracht kon al eerder worden uitgevoerd.

7. op het end van de weg hots
Soms is de weg blijven volgen in hots-knots termen nog niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van deze opdracht. Volgens punt C3 van het reglement hoeft er geen route-opdracht gegeven te worden in een situatie waarin praktisch niet van de richting waarin gereden wordt behoeft afgeweken te worden (rechtdoor of nagenoeg rechtdoor in die richting, welke de rijrichting zoveel mogelijk voortzet). Met andere woorden: als de routebeschrijving geen richting aangeeft, moet je rechtdoor of zoveel mogelijk rechtdoor rijden in de richting die je dan rijdt. Het reglement spreekt hier duidelijk van de richting blijven volgen en niet de weg. Dat is soms namelijk iets heel anders. Zo loopt de asfaltweg waarop jullie reden met een bocht naar rechts, maar rechtdoor was er ook nog een gelegnheid om over een verlaagd trottoir de rijrichting te vervolgen over een smallere weg.

8. nao confetti hots
Confetti zijn gekleurde papiersnippers. Maar mocht je de witte, zwarte en grijze papiersnippers op de eerste tekening rekenen tot gekleurde snippers? Of moesten het toch echt de rode, gele, blauwe en anders gekleurde snippers zijn op de tweede tekening? Omdat confetti een Italiaans woord is, was de vraag over de kleur niet van belang. Volgens het reglement mogen alleen Nederlandse en Oeteldonkse woorden in de routebeschrijving voorkomen. Dus deze opdracht was niet uitvoerbaar. Rechtdoor rijden en op zoek gaan naar een opvangcontrole scheelde 30 strafpunten.

17. nao slingers knots
Zou de vrouw op de tekening haar arm hebben gebroken toen ze van de keukentrap viel omdat ze de rode slinger wilde ophangen? Dat weten wij van de prakkezeercommissie ook niet. Wat we wel weten, is dat er naast deze versiering ook nog een tweede slinger op de tekening aanwezig was. Een mitella oftewel draagdoek voor een gebroken arm wordt ook een slinger genoemd. Reden genoeg dus om na deze tekening de eerste weg rechts te gaan.

21. nao serpentine hots
Na een rondje te hebben gereden kwam de route opnieuw langs dezelfde tekening van de vrouw met mitella. Dit keer was de tekening niet goed, want de rode slinger is geen serpentine. Maar even verder waren serpentines aangebracht achter een raam. Dus wederom was er reden genoeg om na dit punt de eerste weg links te gaan.

24. nao pompoentje hots
De kleine pluizige bollekes op de eerste tekening waren geen pompoentjes, maar pomponnetjes. De vrucht op de tweede tekening was wel een pompoen en zeker geen grote. Dus alleen op deze tekening was een pompoentje te vinden.

31. vraag: Is carnaval van 2012 eerder dan van 2012?
Je werd mogelijk op het verkeerde been gezet doordat er eerst gesproken over de hele late datum van carnaval 2011. Het is natuurlijk een feit dat het carnavalsfeest van 2012 eerder valt dan dat van 2021. Carnaval van 2012 valt maar liefst 9 jaar eerder. Dus na het goede antwoord “ja” moest linksaf worden gegaan en controle “L” kon worden binnengehaald.

35. nao boa knots
Hoe heette die vogel ook alweer die op de eerste tekening was te zien? Als je het hem zelf had gevraagd,zou hij hebben geantwoord dat hij een beo was. Deze Aziatische vogel kent net zoals de papegaai de kunst om het spraakvermogen van de mens na te bootsen. Maar aan al deze wijsheden heb je niks als je op zoek bent naar een boa. En die was te vinden op de tweede tekening in de vorm van een lange kraag van bont. Lang was hij zeker, want hij reikte zelfs tot onder het papier van de tekening.

38. nao huisnummer “11” hots.
Dat huisnummer echter was alleen te lezen wanneer je zo ongeveer omgekeerd in de auto zat. Zodoende een z.g. achterwaarts orienteringspunt. In het reglement staat dat zoiets niet de bedoeling is. Gewoon doorrijden dus tot bij een controle, die verder verwees.

39. nao zelfbinder hots
Bij deze opdracht was het zelfs voor de deelnemers met een woordenboek nog goed uitkijken. Want een zelfbinder is volgens de Dikke van Dale o.a. ook een snelbinder. En die snelbinder is duidelijk zichtbaar op de tekening. Helaas voor iedereen die deze redenatie heeft gevolgd, staat er in het woordenboek nog een nummer bij de verwijzing. Deze geeft aan dat alleen met één van de betekenissen van snelbinder ook zelfbinder wordt bedoeld. En laat dat nou net niet die uit de kluiten gewassen elastiek aan de achterkant van een fiets of brommer zijn maar snel bindend cement. Degenen die na deze tekening verder reden op zoek naar de juiste zelfbinder, werden door een controle van deze taak verlost en mochten door met een volgende opdracht.

43. nao strop en das (linksstaand) hots
Een stropdas wordt ook wel een strop genoemd en het is een das. Beide heren op de eerste tekening hadden dus allebei een van de orientatiepunten omgeknoopt. De tweede tekening met het dier en de stropersstrop waren ook goed. Maar helaas kwam deze tekening te laat op de route om geen strafpunten op te leveren.

51. nao unne strik urste weg knots
Soms komen er ‘in het wild’ mooie orientatiepunten voor. Zoals een grote sticker van een rood-witblauwe strik die ergens in de hoek van een raam was geplakt. Het ding was niet opzettelijk door de organisatie aan het raam bevestigd, maar dat is ook geen criterium om een goed orientatiepunt te zijn. Degenen die het niet vertrouwden en op zoek gingen naar een vertrouwde tekening werden beloond met een plaat waarop overduidelijk enkele strikken te zien waren… en met 30 strafpunten.

56. nao “50 t/m 58” hots
Volgens de aanvullende tekst bovenaan de routebeschrijving mag een huisnummer tegenwoordig veel meer zijn dan alleen maar een bordje. Maar wat blijft is dat een huisnummer een opschrift is. En dus moet het in de routebeschrijving tussen aanhalingstekens en in hoofdletters staan. En dat was in dit geval niet het geval. Dus was de opdracht niet uitvoerbaar. Rechtdoor rijden tot aan een opvangcontrole was de enige juiste keuze.

64. nao alpinoos hots
Een bewoner van de Alpen zoals die op de eerste tekening stond is geen alpino. De Franse pet op de tweede tekening was dat wel. Maar het meervoud is alpino’s en niet alpinoos. Dit woord bestaat niet in het Nederlands en is ook geen Oeteldonks woord. Wederom was dit een opdracht die men niet uit kon voeren. Dus moest men weer op zoek naar een opvangcontrole.

68. nao steek onder water knots
Het hoofddeksel op de eerste tekening was een steek zoals onze Peer die draagt. Maar gelukkig voor de Peer wist hij het hoofd, en daarmee zijn steek, boven water te houden. Tekening een was dus niet goed. Op de tweede tekening werd een vreemd steekspel gespeeld. Hoewel de ridder op zijn zeepaard volgens eigen zeggen geen steek zag, prikte hij toch met de lans in een soort schietschijf. En laten we deze handeling in het Nederlands nu toch een steek noemen! Dus was tekening twee goed. Ook tekening drie toonde nog een steek onder water, namelijk de knoop waarmee beide touwen aan elkaar waren gebonden. Helaas voor degenen die pas na deze tekening rechts zijn gegaan, leverde de derde tekening toch 30 strafpunten op. De opdracht kon namelijk al eerder uitgevoerd worden.

72. nao hogehoed en platte pet knots
Het lijkt op het eerste gezicht alsof er een spatie ontbreekt in de opdracht. Maar de officiële benaming voor het hoofddeksel dat vooral bekend is geworden door goochelaars die er witte konijnen uit tevoorschijn toveren is toch echt hogehoed, dus aan elkaar geschreven. De platte pet leverde waarschijnlijk minder discussie op in de auto. In elk geval waren beide tekeningen gewoon goed, maar alleen de eerste leverde geen strafpunten op.

74. nao platte pet en hoge hoed knots
Na een aantal bochten naar rechts kwamen dezelfde tekeningen weer voorbij. En dit keer stond in de route-opdracht wel een spatie. Maar dat maakte voor het resultaat geen verschil. Een hogehoed is namelijk ook gewoon een hoge hoed. Dus wederom waren beide tekeningen goed.

83. nao poffertje hots
De muts op de eerste tekening was een poffer. Maar met de beste wil ter wereld was uit de tekening niet op te maken dat het om een klein mutsje ging zodat je het een poffertje zou mogen noemen. Hoewel de tekening rechts van de weg hing, moest je hem dus toch links laten liggen. Het mannetje op de tweede tekening was duidelijk aan het poffen daar aan de tap, maar dat maakt hem in het Nederlands of Oeteldonks nog geen poffer. Net zoals iemand die de weg over loopt nog geen overloper is. En ook het achterwerk van deze dorstige klant zonder geld leverde niks goeds op, want deze was op de tekening niet zichtbaar. En als dat al het geval was geweest, dan was het nog altijd een pofferdje geweest. De doorzetters gingen na de derde tekening met van die kleine, ronde, bolle soort pannenkoekjes oftewel poffertjes terecht pas naar links.

87. nao baret knots
Een baret is volgens het woordenboek een hoofddeksel dat in verschillende vormen voor kan komen. Een ervan is het hoofddeksel dat door een professor in combinatie met een toga wordt gedragen. Maar het is ook een slappe meisjesmuts zonder klep met een bolvormig bovenstuk dat veel groter is dan de rand. Een perfecte omschrijving van de muts die de vrouw op de eerste tekening op haar hoofd had. Beide tekeningen waren dus juist.

90. nao slaapmutsje knots
Een slaapmutsje is o.a. een borrel die men drinkt voor het slapen gaan. En dat was nu net datgene wat de man op de tweede tekening deed. Dus die tekening was goed. De kop koffie van de dame op de eerste tekening paste niet bij deze uitleg. Maar net uit bed had ze haar muts nog niet afgezet. En ook dat was een slaapmutsje.

98. nao kever weg knots
Op de eerste tekening was geen kever te bekennen, wel een libelle. De tweede tekening was overduidelijk een kever en dus goed. Maar degene die goed rondkeek, zag tussen beide tekeningen in ook de Volkswagen Kever die rechts naast de weg geparkeerd stond. Iedereen die na deze auto rechtsaf ging, kon zich verheugen op 30 strafpunten. De Kever was er door de organisatie van de Hots Knots speciaal neergezet. En na de rit reed hij weer naar zijn eigen garage. Met andere woorden, het was een los punt dat niet als orientatiepunt gezien mocht worden. Het ging niet om een tekening, dus ook punt B.6.uit ons reglement was niet van toepassing op deze auto. De auto negeren en na de tweede tekening rechts leverde geen strafpunten op.

106. viersprong knots
Volgens het reglement bestaat een viersprong uit vier wegen die op hetzelfde punt bij elkaar komen. In een van de wegen van de viersprong stond een rond, rood bord met een witte streep. Het was dus een eenrichtingsweg waar je met de auto niet in mag rijden. En volgens het reglement moet je zo’n weg als niet aanwezig beschouwen. Daarmee was het geen viersprong meer en moest je iets verder rechts gaan, daar waar wel een viersprong was.

109. twidde weg hots
De tweede weg om links te gaan, was niet de straat Antoon de Kinderenlaan; deze weg ging je automatisch berijden doordat verkeersborden je daardoor dwongen. Erna moest je nog de tweede weg zien te vinden. Daar stond een controle gereed om je te begeleiden naar de Tijdcontrole.

Tekeningen HKR 2011