Uitleg 61e HKR 2014

Thema 61e Hots Knots Rit (2014) “Krimmeneel Goed!”

Aardappel-Knots-Equipe-09022011-150x150Na afloop van de Hots-Knots-Rit zijn de deelnemers steeds weer benieuwd hoe de uitzetters, het Emmer Genootschap Oeteldonk (EGO) de grappen en vallen hebben vormgegeven. EGO heeft getracht dit voor u op papier te zetten:

Punt 4:
De eerste opdracht hielden we wat eenvoudig, een opdracht om erin te komen voor de deelnemers. Een tekening van een stoere politieagent; een diender; een figuur die ook wel een bromsnor wordt genoemd was de enige en de juiste. Niet op de tekening reageren betekende het halen van de eerste controle “H”, die dus een fout opleverde.

Punt 8:
Een boa is niet alleen een gevaarlijke slang of een soort van shawl, maar is ook de benaming van een bijzondere opsporingsambtenaar. Boa in die laatste betekenis is geen afkorting; nee het is een officieel woord. Controle “O” halen was hier de juiste keuze.

Punt 14:
Een speurder is natuurlijk een soort van rechercheur, een z.g. stille. Maar speurders zijn ook die kleine advertenties in een dagblad. De eerste tekening bevatte een speurders pagina van de Telegraaf . Dus na eerste tekening handelen en dan kwam je vanzelf langs de goede controle “P”

Punt 19:
Er werd een rare vraag gesteld m.b.t. een advocaat en een lantaarnpaal. Een lantaarnpaal kan niet springen en een advocaat wellicht een klein beetje, maar altijd meer dan een lantaarnpaal. Geen controle tegenkomen was hier correct.

Punt 23:
Vele bakken kwam men hier in de straat tegen. Zowel losse buitenstaande bloembakken, als bakken achter het raam en b.v. ook de bakken waarin rolluiken opgeborgen kunnen worden. Dus niet doorrijden tot het gemeentelijke vuilnisbakje en foute controle “S” halen, maar net voor het grasveldje “knots” gaan was juist.

Punt 26:
In de Kraanvogellaan passeerde u een parkeerplaats speciaal gereserveerd voor invaliden. Zoiets is een heel erg valide parkeerplaats. Dus na deze plek niet direct rechtsaf, maar even doorijden en een controle “K” ophalen. Deze controle gaf de instructie te keren, linksaf te gaan en de routebeschrijving te hervatten bij punt 27.

Punt 27:
De eerste “flikken” waren geen lieden van de politiemacht, doch afbeeldingen van chocolaatjes, die ook wel flikken worden genoemd. In de eerste straat links stond de goede controle “N”. Hierna reden de deelnemers een aantal kilometers via een geneutraliseerde route via de sluis Engelen, de Henriettewaard, Treurenburg, naar de wijk met de Schoutnamen.

Punt 35:
Het reglement zegt dat een doodlopende weg wordt geacht niet aanwezig te zijn. Dat betekent dus dat je voor iets wat er niet is niet kunt handelen. Zodoende doorrijden totdat een controle zegt te keren en de route herpakken op een later punt. Controle “I ” was hier aanwezig om de goede rijders te belonen.

Punt 42:
Op de eerst aangebrachte tekening kwam echt tuig, rapaille, voor. Die tekening was dus goed. Als je de tweede tekening, met een getuigd schip waarnam, dan was je dus al te ver. Dan haalde je wel de foute controle “B”.

Punt 48:
Hier verzochten de uitzetters rechtsaf te gaan na “zware jongens”. De eerste tekening toonde maar een zwaar persoon; tekening twee liet welbekende stripfiguren zien en was dus juist. Er was ook nog een tekening van een wat wulpse dame met wel heel zware jongens; maar als daarvan onder de indruk raakte was je al een straat te ver. Controle “Z”controleerde de juiste route. Van daaruit ging het linea recta naar de rust, die dit keer was gevestigd in “De Lachende Vis” te Oud-Empel. Zoals gebruikelijk werden de deelnemers daar verleid om een spelletje te doen om enige winstpunten te kunnen verzamelen.

Punt 59:
Opdracht was: na bak (linksstaand) hots. Er leek niets mis met deze opdracht. Echter het feit dat de glasbak een los punt is maakte dat je moest doorrijden naar een z.g. opvangcontrole. Die controle “W”, gaf als mededeling: Keren, eerste weg rechts en doorgaan met punt 60.

Punt 65:
Door het verleggen van de klemtoon kan een woord een heel andere betekenis gaan krijgen. Dat heb je met het woord stropers. Natuurlijk zijn dat louche personen, die kans zien om op onrechtmatige wijze met een haasje, konijntje of ander wild thuis te komen. Maar anders uitgesproken is het een landbouwwerktuig dat los stro samenperst. De eerste tekening had een afbeelding van zo’n machine en was dus correct. Na de tweede tekening haalde je controle “T”, die wel goed fout was.

Punt 69:
Hier ging het over de juiste schrijfwijze van het woord krimineel; juist is crimineel. Een goede controle “L” bracht je weer op het juiste pad.

Punt 72:
Bij deze opdracht was ook de schrijfwijze het criterium. Het woord “negenenegentig” is kei fout. Een letter “n” zit er te weinig in. Dus opdracht kan net en het enige juiste is doorrijden naar een controle, die je met een opdracht verder helpt. Dit was controle “A”.

Punt 76:
Dit had te maken met een blaffer. De door de uitzetters aangebrachte tekeningen waren op een na onjuist. Er zat echter nog een addertje onder het gras en dat was een bordje over een hondenuitlaatveldje. Op dit bordje stond een hondje ( ieder hondje is een blaffer). Geattendeerd hierop heeft de organisatie besloten deze opdracht te laten vervallen.

Punt 81:
De opdracht “rechter met advocaat” werd begeleid door drie tekeningen, die allen op zich correct waren. De eerste tekening had buiten een rechter de vrucht van de advocaatboom in zich. Zo’n advocado kan ook advocaat worden genoemd en zodoende was het juist meteen na de eerste tekening handelen. Hier was de juiste strategie geen controle te halen.

Punt 87:
Hier ging het erover te zien dat je door een verkeersbord gedwongen van richting veranderde. Dus dat het bord alsnog linksaf moest worden gegaan. Extra rondje dus en controle “S” noteren.

Punt 89:
De eerste bandiet was meteen goed, De bemande controle stempelde “22”.

Punt 95:
Een persoon op een bromfiets is nog geen brommende boef; een boef achter tralies wel. Hier kon een stempel “5” worden gescoord.

Punt 105:
De laatste opdracht had te maken met knevel. Dat woord heeft meer betekenissen als je zomaar zou denken. De niet alledaagse betekenis van “kerel of vent” kwam voor op de eerste tekening en was dus meteen de juiste. Met die andere tekening van een vent met een grote snor werd getracht de deelnemers op een verkeerd spoor te zetten.

Tekeningen HKR 2014