Uitleg 65e HKR 2018

Thema 65e Hots-Knots-Rit (2018) “Kinderliedjes Hots-Knots”

Ondanks niet al te vrolijke voorspellingen is de Hots-Knots-Rit onder prima weersomstandigheden verreden. De vele toeschouwers bij de start van onze Hots-Knots-Rit zagen veel mooi versierde auto’s. De versierders, die in de top van het klassement voorkwamen, hadden creaties gemaakt, die deelname aan de grote Oeteldonkse optocht waardig waren.

Puntsgewijs wordt aangegeven hoe de organisatie de diverse grappen en foefen heeft bedacht.

Punt 2:
Op de eerste tekening kon je schaatsen zien. Dit waren geen botjes, maar Friese doorlopers. De tweede tekening kende een boer met een botje door zijn neus. Erna stond controle “A “.

Punt 8:
Er werd niet gevraagd waar Zuidlaren ligt, alleen kwam die naam op deze dag voor achter een raam in Noord-Brabant. Het was dus een plaatsnaam voorkomend in deze provincie. Oss ligt in Noord-Brabant, maar dat was een tekening te ver. Om dit te controleren stond er een foute “B”.

Punt 15:
Een stoel waarop een aantal padden verblijven maakt er nog geen paddenstoel van. Paddenstoel dient geschreven te worden met de midden “n”. Hierna naar rechts leverde controle “F” op. Voor de twijfelaars stond er ook een “G” om weer op het juiste pad te komen.

Punt 20:
Het liedje heeft het over een wagen met oude wijven, maar in supermarkt zijn oude wijven te koop, als een soort koek. De koek was getekend en voor de zekerheid nog voorzien van een pakje koek. De juiste afslag leverde controle “G” op. Verderop was er nog een tekening van wat bejaarde dames.

Punt 24:
Aangekomen op Industrieterrein De Brand werd gebruik gemaakt van het logo van een bedrijf; zijnde een paraplu. Ervoor hadden we een tekening met een parasolletje op een ijsje. Als dit werd beoordeeld als juist, dan werd een foute controle “H” behaald, werd de paraplu over het hoofd gezien dan stond er altijd nog een opvangcontrole “N” om de juiste weg te wijzen.

Punt 27:
De vraag beantwoorden hoeveel letters “W” er zitten in het liedje “ose wiesewoze enz.” leverde weinig fouten op. Kennelijk kennen de deelnemers hun klassiekers; het waren precies 11 W’s.

Punt 31:
De eerste trommel, die kon worden waargenomen was links van de route op een bedrijfspand met heel veel niet al te grote afbeeldingen. Tweede rij bovenaan was een afbeelding van een fraaie gildetrom. Hier juist handelen leverde geen controle op. Even verderop hing een tekening van een trommel (enigszins verborgen door een grote vrachtwagen met slapende chauffeur). Hier linksaf gaan bracht de deelnemer naar controle “E”, die weer verder hielp om door te gaan met punt 33 van ut roetelijsje.

Punt 34:
Een tekening met een fluit, dit keer een scheidsrechtersfluit, zorgde ervoor dat de goede controle “K” kon worden genoteerd.

Punt 35:
Controle “L” stond er om iedereen weer op het juiste spoor te brengen en door te laten gaan met punt 36 van de lijst.

Punt 41:
Na een relatief lang stuk route zonder controles kwamen we in stukje in Zandhaozendurp. Hier werden de rijders getest op kennis van het dierenrijk. Van tevoren was goed nagekeken of het schip van de woestijn met één bult een kameel zou zijn. Antwoord is: Ja; een dromedaris is een éénbultige kameel. Dus reageren op tekening betekende het halen van goede controle “M”.

Punt 52:
Weer een stuk verder in de route werd ’t Slotgat (Empel) aangedaan. Daar ging het over duimen. Inderdaad zag je meerdere duimen, maar niet zes stuks in een keer. Echter eerste weg links was wel de juiste wat je had dan allang een afstand van zes duimen (6x ca. 2,5 cm.) afgelegd. Doorrijden tot na een tekening waarop zes duimen stonden leverde een fopcontrole “P” op. TC-2. De Lachende Vis was weer de rustlocatie, de plek voor een sanitaire stop, voor een versnapering en voor het spelluke.

Punt 58:
Bij “EMPELSEDIJK” hots leek een eenvoudige opdracht, doch velen gingen hier in de fout. Op dit straatnaambord stond meer tekst n.l. “Wasweg” en dat had de organisatie expres niet vermeld. Het reglement zegt dat bij letterlijke tekst tenminste de eerste twee termen moeten worden vermeld, eventueel gevolgd door enz. Hier doorrijden was het juiste wat er gedaan moest worden. Een controle “R”

Punt 63:
Hier werd uitgezien naar drie kleutertjes. Eerst kwam er een tekening met één kleuter, even erna een plaat met twee kleuters, tezamen wel drie kleuters maar niet tegelijk te zien. Hierna rechtsaf betekende het halen van fopper “S”. Even verder was er een tekening met drie kleine kleutertjes, die op een hek zaten; dit zorgde voor de goede controle “T”.

Punt 66:
Even in de sfeer van de komende 66e Hots-Knots-Rit, met het thema “Roet 66 in Oeteldonk”, moest gezocht worden naar een bizon. De eerste tekening was een buffel, de tweede een bizon, die de juiste controle “U” opleverde.

Punt 68:
Alleen het schildje van de Route 66 maakt het nog niet tot De Route 66. Doorrijden werd beloond met controle “W”.

Punt 72:
Twee tekeningen werden besteed aan de figuur Dikkertje Dap. Beide tekeningen waren te vinden links van de route. Dat was geen vergissing van de uitzetters. Met opzet was vergeten de opdracht te onderstrepen of om er (linksstaand) achter te zetten. Linksaf gaan na de eerste prent betekende geen controle halen, na de tweede afslaan zorgde voor controle “D”, maar het enige juiste was doorrijden en na enige tijd controle “Z”, met opdracht 1R-1R-(77) noteren.

Punt 77:
Uitkijken naar een van de twee geplaatste tekeningen van Annie M.G. Schmidt had eigenlijk geen zin. “M.G.” was een afkorting, die niet voorkwam in onze lijst met geoorloofde afkortingen. Doorrijden tot een opvangcontrole was het enige juiste. Die controle was de “O”.

Punt 86:
Dit was een stuk rijden naar en door de nieuwbouwwijk De Groote Wielen. De enige opdracht aldaar was de juiste uitvoering van de tekst “HANNEKE” EN “JANNEKE” waar te nemen. De goede tekst stond op de derde afbeelding, maar er was uithoudingsvermogen geboden. Beloond werd er met controle “J”, bestraft werd er door geen controle, of controle “V” te halen.

Punt 96-114:
Een dolletje uithalen met de deelnemers was de bedoeling van het uitzetteam. In totaal werd drie keer de bemande controle “M” aangedaan, met tussendoor de controles “A” en “G”. Onderweg een foutje maken kon betekenen dat de fopper “B” werd gehaald.

Punt 121:
Na weer een aantal rotondes, kwam de laatste grap, die weer een link had met een bekend
kinderliedje. De eerste afbeelding liet wat paarden in een wei zien. Wel erg denigrerend, voor die paarden, om dat een knollenland te vinden. Op het tweede vel papier, de allerlaatste van een dertigtal fraai uitgevoerde aquarellen, speelden twee haasjes parmant in het groene knollenland. Deze route volgend kwam de juiste controle “E” op het pad van de deelemer.

Het Emmer Genootschap Oeteldonk, het uitzetteam, heeft veel plezier beleefd aan het voorbereiden van deze Hots-Knot-Rit. Zij kregen dementie verschijnselen en de kinderliedjes kregen hier en daar weer een nieuwe dimensie. Zij hopen dat alle deelnemers met evenveel plezier hebben deelgenomen aan deze rit.

De 66e Hots-Knots-Rit, die vanwege het bijzondere aantal van 6×11 best enige bijzonderheden met zich zal brengen wordt verreden op zaterdag 2 maart 2019.

Het thema, motto, item zal zijn “ROET 66 IN OETELDONK