Hots Knots Rit

Ook komend carnavalsseizoen zullen wij weer als Aardappel Knots Equipe waarschijnlijk weer deelnemen aan de Hots Knots Rit. De 67e Hots Knots Rit zal verreden op zaterdag 22 februari 2020.

Het thema van de 67e Hots Knots Rit is “Ut schrikkeluk grôôts HotsKnots Sirkus“.

Uitslag 67e Hots Knots Rit

  • 55e plaats Eric Beem & Maartje Beem-Vullings

Korte beschrijving Hots Knots Rit

Wat is de Hots-Knots-Rit: De Hots-Knots-Rit kent een traditie van meer als een halve eeuw. In 1954 werd de eerste Hots-Knots-Rit verreden en verder is er geen jaar meer overslagen met de organisatie van dit evenement. Weliswaar was het weleens moeilijk om de rit per auto te organiseren. De oliecrisis van 1956/57 noopte de organisatie om slechts een z.g. “papierrit” te houden, terwijl in 1973, ook weer vanwege olieperikelen, de rit wandelend door de stad werd voltooid. Af en toe kunnen winterse omstandigheden zorgen voor wijzigingen in de oorspronkelijke route.

Aardappel Knots Equipe

Sinds 2011 nemen De Aardappels deel aan de Hots Knot Rit onder de naam “Aardappel Knots Equipe”.

Vaste patronen

  • De rit is altijd op de zaterdag voor Carnaval,
  • De deelnemer dient met een versierde auto te verschijnen,
  • De start is op de Parade te Oeteldonk,
  • De opdrachten om de rit te rijden zijn min of meer ludiek,
  • De deelnemers zijn altijd opgewekt,
  • Na de finish wordt er gezellig nagepraat in de Smidse,
  • In de avonduren is er een carnavaleske prijsuitreiking in Central,
  • Er zijn vele prijzen in een aantal klassementen,
  • De winnaars van de eerste prijs ontvangen voor één jaar de wisselemmer en voor immer eeuwige roem

’t Leukste klassement ???

Zonder twijfel is het durskes-klassement het kleurrijkste, gezelligste, liefste, leukste klassement waar de organisatie prijzen aan mag uitreiken. Dit klassement is echter onderwerp van discussie geworden bij deelnemers en organisatie. Er is in het verleden geconstateerd dat auto’s van durskes-equipes weleens niet-durskes aan boord hebben en dat is natuurlijk niet eerlijk.

Om zoveel mogelijk gelijke kansen tussen deelnemende dames te waarborgen vindt de organisatie het belangrijk na te gaan of de durskes-equipes inderdaad de gehele rit uitsluitend uit durskes-dames-meisjes bestaat. Hierop zal gedurende de rit worden gecontroleerd. Indien de organisatie vindt dat een deelnemende auto niet de juiste “samenstelling” heeft, dan worden de betreffende inschrijvers niet in het speciale durskes-klassement opgenomen.

’n Verwarrings-tip

Doorgewinterde deelnemers aan de Hots-Knots-Rit weten dat de uitzetters van de rit graag stoeien met het gebruik en misbruik van woorden. Vaak gaat het erover of een in de routebeschrijving gebruikt woord na al of niet ‘Nederlands’ is. Woordenboeken geven daar niet altijd uitsluitsel over, bovendien is de uitleg in het ene boek niet hetzelfde als die van een ander woordenboek. Dit leidde er weleens toe dat er discussie ontstond of een woord wel of niet gebruikt had mogen worden.

Als organisatie van de Hots-Knots-Rit willen wij nu een eind maken aan deze onzekerheid. Wij gebruiken in een routebeschrijving alleen Nederlandse woorden, en beschouwen ook leenwoorden uit een andere taal als Nederlandse woorden, ook al suggereert de uitleg van een woordenboek wellicht het tegendeel. Een voorbeeld hiervoor is het woord “ballon”. Een volledig ingeburgerd leenwoord in onze taal. Een van de gangbare woordenboeken geeft echter aan dat “ballon” een frans woord is. Vanaf nu is het zo dat wanneer wij in het routelijstje een woord, zoals bijvoorbeeld, “ballon” opnemen, u uitkijkt naar een ballon en handelt alsof het een hartstikke Nederlands woord is. Dit geldt natuurlijk voor heel veel woorden van Engelse-, Franse-, Duitse- of welk oorsprong dan ook.

We hopen hiermee “spraakverwarring” tussen deelnemers en uitzetters te voorkomen en duidelijkheid te vorderen.

Klik hier voor de website van de Hots-Knots-Rit

Bron: Hots Knots Rit