Evenemente OC 1882

OC1882-150

Oeteldonk. Daar krijgen wij nooit genoeg van. Het hele jaar door zijn er evenementen die massaal bezocht worden door Oeteldonkers. Elk evenement kent zijn eigen oorsprong, sfeer en dynamiek. Een paar écht Oeteldonkse tradities zetten we hieronder voor jullie op een rij.

D’n Elfde van d’n Elfde

Sinds 2010 wordt het carnavalsseizoen geopend op De Parade. Het eerste jaar was het nog een beetje onwennig, maar sinds 2011 (11-11-11) wordt de opening van het nieuwe carnavalsseizoen steeds grootser. Na de officiële aftrap kleurt de binnenstad rood-wit-geel. Muziekskes blazen hun eerste noten, boeren en durskes proosten samen op dit voorproefje van het komende carnaval in Oeteldonk. Een vrij jonge traditie dus.

Kwèkfestijn

Tijdens het Kwèkfestijn draait alles om dé verkiezing van de nieuwe carnavalskraker voor het komende carnavalsseizoen. Hier presenteren vaak meer dan 60 Oeteldonkse carnavalsverenigingen hun eigen lied. De belangrijkste voorwaarde het lied? De tekst én de muziek moeten origineel zijn. De complete dag is een bonte verzameling van potentiële carnavalskrakers die stuk voor stuk meedingen naar de overwinning. Het Kwèkfestijn is het Oeteldonks songfestival, inclusief de zenuwen, de strijd, de winst of het verlies. Jaarlijks gehouden op de eerste zaterdag na d’n Elfde van d’n Elfde.

Effe plèkke bij de bouwers

Wil je weten wat er allemaal nodig is om een praalwagen te ontwerpen en bouwen die deelnemen aan de Grote Optocht? Dan moet je een bezoekje brengen aan de bouwhal tijdens de open dagen, genaamd Effe plèkke bij de bouwers. Enkele van de vele Oeteldonkse clubkes zorgen voor muziek en een biertje en hapje staan klaar. Ook de koetsen van het protocol zijn gedurende die dagen van dichtbij te bewonderen. Op zondag om 14.11 uur start de loting voor de Grote Optocht (voor wagens en grote loopgroepen) van Oeteldonk. Benieuwd? Kom dan gerust een van deze een bezoekje brengen.

D’n Intocht

Carnaval start op zondagmorgen op Oeteldonk Centroal. Het stationsplein stroomt al vroeg in de ochtend langzaam vol. Oeteldonk verzamelt zich voor de ontvangst van Prins Amadeiro. De Hoftrein stopt om stipt 11:11 uur op Perron één, exact voor de Stapsteen. Een emotioneel moment volgt. Prins Amadeiro zet zijn eerste stap op Oeteldonks grondgebied en wordt welkom geheten door Peer van den Muggenheuvel tot den Bobberd. Hierna kan het feest beginnen. Daarna vertrekt er een bonte stoet richting stadhuis. Deze Intocht is een ware belevenis. Een van de leukste evenementen van het Oeteldonkse carnaval.

Grote Optocht

Op carnavals maandag verwelkomt Oeteldonk jaarlijks zo’n 100.000 Oeteldonkers en liefhebbers die komen kijken naar de lange stoet van praalwagens, muziekskes, loopgroepen en overige deelnemers van dit kleurrijke spektakel. De Grote Optocht trekt vanaf 12.33 uur door de straten van de Bossche binnenstad. Rond 16.11 uur eindigt de stoet in de Marktstraat. Ben je niet in de bouwhal geweest, dan is dit de enige mogelijkheid om de grote carnavalswagens te zien.

Keinderoptocht

De Keinderoptocht is een evenement dat een prominente plek heeft op het programma van de laatste carnavalsdag op dinsdag. De Keinderoptocht trekt veel bekijks, onder jong én oud. Als het kleine broertje van de Grote Optocht vertoont de opzet van de Keinderoptocht duidelijke gelijkenis.

Klik hier om meer carnavalsevenementen te bekijken op de website van de Oeteldonksche Club van 1882. Voor jeugd evenementen kun je hier klikken.