Het feest dat elk jaar met volle overtuiging in Oeteldonk wordt gevierd, zou niet compleet zijn zonder de hoofdrolspelers die een prominente rol in het Oeteldonkse spel innemen. De één wat prominenter en meer op de voorgrond dan de ander, maar elk speelt een onmiskenbare rol in het geheel. Klik hier of onderaan deze pagina om alle hoofdrolspelers van het protocol uitgebreid te bekijken.
Prins Amadeiro
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXVI, Ricosto di Carnavallo, Ridder van het reksaM, Heer en Meester van Oeteldonk en deszelfs omliggende watervrije moerassen en zandwoestijnen, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI is de 26e telg uit de Dynastie der Amadeiro’s, Prinsen van Oeteldonk.
Kenmerkend voor Prins Amadeiro
* In tegenstelling tot andere carnavalsgemeenten, zwaait Prins Amadeiro vele jaren de scepter over Oeteldonk. In principe wordt hij aangesteld voor het leven.
* De Prins is niet afkomstig uit Oeteldonk en behoort een gepaste afstand tot het volk te houden.
* Hij spreekt geen Oeteldonks, maar algemeen beschaafd Nederlands. De Prins bedient zich daarnaast van het koninklijk meervoud.
En zo herken Prins Amadeiro
* De Prins beschikt over twee Prinselijke kostuums, een Reiskostuum en een Bourgondisch kostuum.
* Het Reiskostuum, voor carnavalszondag, bestaat uit een zwart rokkostuum met een blauwe Prinsensjerp, een een steek met witte veren en een blauwe coccarde. Het Bourgondisch Prinsenkostuum, voor carnavalsmaandag en -dinsdag, is donkerblauw en wit met gouden details.
* Bij beide kostuums horen witte handschoenen. De Prins draagt op beide kostuums zijn ketting met het Prinsenkruis.
Zijn titel
Laten we de naam van de Hoogheid even proberen te ontleden voor jullie. De herkomst van de naam Amadeiro is niet echt duidelijk, maar de meeste Oeteldonkers zien het als een anagram van het woord omdraaie. Carnaval blijft natuurlijk het feest van de omgekeerde wereld. De Prins is ridder van reksaM, een omdraaiing van het woord masker. De omliggende watervrije moerassen verwijzen naar de voortdurende strijd van onze stad ’s-Hertogenbosch tegen het water dat vanuit het moerasgebied het Bossche Broek de onze stad bedreigde. De zandwoestijnen is later toevoegt toen einde negentiende eeuw de nieuwe Bossche wijk ’t Zand werd opgespoten met zand uit de Vughtse heide.
De Adjudant
Hertog Le Blanc du Nicolaï is de Adjudant van de Prins en wijkt niet van zijn zijde. De Adjudant (in de volksmond: Mijnheer de Adjudant) is de steun en toeverlaat van de Prins en helpt hem dan ook bij al zijn taken. Net als de Prins wordt de Adjudant voor het leven aangesteld.
Kenmerkend voor de Adjudant
* Per Adjudant wordt een nieuwe naam vastgesteld.
* De naam van de huidige Adjudant luidt: ‘Hertog Le Blanc du Nicolaï.
* Hij wordt meestal aangesproken als ‘Mijnheer de Adjudant’.
En zo herken je de Adjudant
* De kleding van de Adjudant is bijna identiek aan de kleding van de Prins, alleen draagt de Adjudant geen blauwe sjerp en Prinsenkruis.
* Net als Prins Amadeiro heeft de Adjudant een Reiskostuum (voor carnavalszondag) en een Bourgondisch kostuum (voor carnavalsmaandag en -dinsdag).
* Het Reiskostuum is een zwart rokkostuum met een rood-wit-gele sjerp en een steek met witte veren en een rood-wit-gele rozet.
* Het Bourgondisch adelkostuum is bordeauxrood en wit, met gouden details.
Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd
De hoogedelachtbare Peer vaan de Muggenheuvel is de Burgervaojer van het durp Oeteldonk. Peer is de ‘eerste boer’ en dus de belangrijkste Oeteldonker. Tijdens de drie dagen van carnaval fungeert hij als gastheer van de de Prins, Zijn Adjudant en het Gevolg. De functie van Peer is net zo oud als Oeteldonk zelf en dateert dus uit 1882.
Kenmerkend voor de Peer
* De Peer is zeer geliefd bij alle Oeteldonkers. Tijdens carnaval laat Peer overal zijn gezicht zien.
* Hij spreekt de taal van het volk, heeft veel humor en staat iedereen te woord in onvervalst Oeteldonks.
* De Peer kan met name bij het vrollie (vrouwvolk) niet stuk. Met zijn vlotte babbel windt hij elk durske moeiteloos om zijn vinger.
En zo herken je de Peer
* De Peer draagt een traditioneel gala-ambtskostuum zoals dit tot de jaren ’60 op officiële gelegenheden door burgermeesters werd gedragen.
* Het kostuum bestaat uit een zwarte pantalon met zilveren bies, een zwarte slipjas met zilveren borduursels op kraag en manchetten, een steek met witte veren en een rode rozet met gouden knoop.
* Bij dit kostuum draagt hij veelal zijn degen – Valentino – en een ambtsketen.
Kees Minkels
Een burgermeester kan niet zonder zijn wethouders. En de Burgervaojer kan niet zonder zijn Assessor, Kees Minkels. Zo is de Assessor altijd te vinden aan de zijde van de Burgervaojer. Sterker: hij treedt nooit alleen op, enkel in noodgevallen om de Peer waar te nemen. Maar… waar de Peer graag het woord neemt, is Kees een veel stiller type.
Kenmerkend voor Kees Minkels
* De Assessor staat de Peer met raad en daad terzijde.
* Is de nood aan de man en kan zelfs Hendrien de Peer niet beteugelen? Dan kan de Assessor de Peer tijdelijk waarnemen.
En zo herken je Kees Minkels
* De Assessor draagt een net zondags kostuum met een zwarte pantalon, een lange zwarte jas en een ‘zondags frontje’.
* Hij draagt een kenmerkende verlaagde bolhoed met rood-wit-geel lint.
* Hij draagt een Amadeiro-das met horizontale kleuren en een gouden A in rood fond.
Driek Pakaon
Driek Pakaon is als veldwachter de strenge arm van Oeteldonk. Zijn belangrijkste taak? Het vrollie (vrouwvolk) af te houwe van de sjees (de koets). Tijdens carnaval wordt Driek door de Burgervaojer uitgeleend aan de Prins. Tijdens alle carnavalsdagen is hij verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Kortom: een drukke én belangrijke taak.
Kenmerkend voor Driek Pakaon
* Driek is een boertig karakter en laat zich niet snel de kaas van het brood eten.
* Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in ons prachtige dorp Oeteldonk en daar is hij trots op.
* Hij neemt zijn taak zo serieus mogelijk. Best lastig, want Driek verstaat weinig tot niets van pluralis majestatis of hoog Nederlands.
En zo herken je Driek Pakaon
* Wordt het Oeteldonks volkslied gezongen? Dan eindigt Driek steevast met een luid driewerf ‘Leve de Prins!’.
* De Veldwachter draagt een zwart uniform, met op zijn borst een koperen plaat.
* De witte punten van zijn kraag zijn duidelijk zichtbaar boven zijn jas. Bij dit uniform hoort een zwarte pet met rode band en ‘Oeteldonk’ in gouden letters.
Ut Gevollug
De Prins wordt naast zijn Adjudant begeleid door Het Gevolg. Het Gevolg draagt zorg voor het wel en wee van de Prins en ondersteunen hem tijdens zijn bezoek aan Oeteldonk. Het gezelschap bestaat uit 10 generaals onder leiding van één korporaal. Oftewel: het feest van de omgekeerde wereld speelt ook hier een belangrijke rol.
De Geminteraod
De GeminteRaod bestaat sinds 1999 en begeleidt de Burgervaojer en de Assessor. Dit bonte, Oeteldonkse gezelschap bestaat uit 11 heren. Het hele jaar door moeten ze zich druk maken over de zakelijke beslommeringen in ons durp, maar tijdens carnaval laten ze alle riemen los. Ze zijn dan vooral druk met het ‘feest der feesten’.
Prinselijke ruiterij
Een goed vorst beschikt over zijn eigen ruiterij. De Prins beschikt over maar liefst twee ruiterijen: de Biezenpèrdjes en Stokpèrdjes. Deze ere escorte wordt direct na aankomst van de Prins geïnspecteerd, waarna ze de Prins voorgaan in de Intocht en de Grote Optocht.
De Biezenpèrdjes
De Biezenpèrdjes bestaan uit 12 ruiters. Deze ruiterij wordt geleid door de Opperhofstalmeester. Hij is verantwoordelijk voor de biezenpaarden en schabrakken.
De Stokpèrdjes
De Stokpèrdjes (de ‘veulens’) bestaan uit 12 ruiters. Deze ruiterij wordt geleid door de Opperstokstalmeester. Hij is verantwoordelijk voor de stokpaarden en de kleding van de ruiters.
Hendrien
Mejuffrouw Hendrien is de huishoudster van Peer. Logisch. Onze burgervaojer is een drukbezet man. Hendrien houdt zijn handen vrij en zorgt voor zijn verblijf op de Mugheuvel. Van het ‘voejere van de kiepe’, het spreiden van zijn bed, het stoppen van zijn sokken en de zorg voor een gezonde en voedzame maaltijd, vaak bestaande uit ‘boerengroen’.
Daantje Woenders (Vaandeldrager)
Het Oeteldonks vaandel prijkt trots op belangrijke evenementen in Oeteldonk. Boer Daantje Woenders is als ‘Vendrig’ (vaandeldrager) verantwoordelijk voor dit vaandel. Hij zorgt voor goede zichtbaarheid en de juiste presentatie van deze trots van Oeteldonk.
Hofkapel De Kikvorschen
Hofkapel De Kikvorschen begeleiden de Prins muzikaal tijdens zijn bezoek aan Oeteldonk. Op alle officiële gelegenheden blaast deze Hofkapel van de Dynastie hun vrolijke deuntje mee. Naast de houten blaasinstrumenten met mirlitons en de echte instrumenten beschikken De Kikvorschen ook over een folkloristische dansgroep.
Klik hier om het complete protocol te bekijken op de website van de Oeteldonsche Club van 1882.